پروپوزال

افراد زیادی معمولا پروپوزال را با پایان نامه اشتباه می‌گیرند؛ در واقع پروپوزال پیشنهاد یک طرح یا ایده است ولی پایان نامه ارائه و توضیح و تحلیل طرح و ایده است که به بررسی و نتیجه گیری ختم می‌شود.

افراد زیادی معمولا پروپوزال را با پایان نامه اشتباه می‌گیرند؛ در واقع پروپوزال پیشنهاد یک طرح یا ایده است ولی پایان نامه ارائه و توضیح و تحلیل طرح و ایده است که به بررسی و نتیجه گیری ختم می‌شود. معمولا دانشجویان قبل از ارائه پایان نامه یک پروپوزال آماده می‌کنند و ارائه می‌دهند.

 به عبارتی پروپوزال را می‌توان نقشه انجام تحقیق و پژوهش برای انجام آن نامید.

مطالبی که در پرپوزال نوشته می‌شوند، عموما جنبه درخواستی و پیشنهادی دارند و به عنوان یک پیشنهاد برای متقعاد کردن افراد است که این تحقیق را به تصویب و تایید برساند.

نوشتن پروپوزال برای بسیاری از افراد سخت است؛ به همین دلیل در این مقاله می‌خواهیم به پروپوزال و پروپوزال نویسی بپردازیم. پس همراه ما باشید و این مقاله را از دست ندهید.

اصول پروپوزال نویسی

 پروپوزال باید در راستای پاسخگویی به برخی سوالات نگارش شود، سوالاتی از قبیل:

  • چرا این تحقیق انجام می‌شود؟
  • چه کارهایی برای انجام این تحقیق باید انجام شود؟
  • نحوه اجرایی این تحقیق چگونه است؟
  • این تحقیق چه زمانی ارائه داده خواهد شد؟
  • در کجا این تحقیق انجام می‌شود؟

باید دلیل انجام تحقیقاتی و ایده‌ایی که در پرپوزال نوشته شده، شرح داده شود. هدف از انجام این تحقیقات باید توضیح داده شود.

چگونگی انجام این پژوهش و تحقیق باید بصورت کامل شرح داده شود، از چه منابعی و چگونه استفاده خواهد شد و چه کارهایی در راستای انجام این پژوهش انجام می‌شود.

نحوه اجرایی تحقیق هم مهم است که آیا این تحقیقات میدانی است و یا نه.

شاید لازم باشد آزمایشات خاصی هم انجام شود که همگی باید در پروپوزال توضیح داده شود.

زمانبندی ارائه پژوهش باید منظم باشد؛ هر تاریخی که برای ارائه تعیین شده باید در آن زمان تحویل داده شود.

مکان انجام تحقیق هم باید در پروپوزال بیان شود، شاید مکان خاصی مد نظر باشد. (شاید در محیط بسته امکانپذیر نیست.) هر مکانی که تحقیق انجام می‌شود باید توضیح داده شود.

اهمیت نگارش پروپوزال

شاید این را ندانید اما پروپوزال از اهمیت زیادی برخوردار است؛ به طوری‌که اگر پروپوزال قوی و با کیفیتی ارائه شود، این اطمینان به وجود می آید که تحقیق اصل هم با کیفیت خواهد بود ولی اگر پروپوزال خوب نباشد، معمولا به این معنی است که پژوهش هم کاربرد چندانی نخواهد داشت.

یکی دیگر از اهمیت های پروپوزال می‌توان به مشخص کردن چارچوب یک تحقیق اشاره کرد.

 پیش از انجام هرگونه تحقیق و پژوهش و یا ارائه تز و پایان نامه نیاز است که چارچوب کلی ان مشخص شود و باید خلاصه از آن نوشته شود.

مشخص کردن یک چارچوب کلی باعث می‌شود هنگام انجام تحقیق سردرگم نشوید و بدانید که چه کاری باید انجام داد.

تصور چشم انداز تحقیق هم از یکی از اهمیت‌های نگارش پروپوزال است، پرپوزال باعث می‌شود که محقق بداند که این تحقیق چه آینده ای دارد و چه دستاوردهایی نصیب آن خواهد شد.

کاربردی ساخت فرآیند انجام تحقیق راهم می‌توان از اهمیت های نگارش یک پروپوزال دانست؛ بطوری‌که به پژوهشگر می آموزد هر تحقیقی که انجام می‌شود کاربردهایی در جامعه دارد و با نگارش پروپورال خوب می‌توان آن کاربردها را به وضوح فهمید.

افزایش تفکر انتقادی از مهمت‌رین اهمیت های نگارش پروپوزال است. باید به پرپوزال خود بعد از نگارش با دیدی انتقادی نگاه کرد و ارزیابی کرد.

 تمامی مسائلی که ممکن است پیش بیاید را باید بررسی کردو به دنبال حل آنان بود تا پروپوزال و طرح کلی هردو خوب از آب در بیاید.

از مهم‌ترین اهمیت‌هایی که یک پرپوزال دارد، آشنایی با ساختار کلی تحقیق است. پروپوزال نویسی باعث می‌شود ال پژوهشگر با چارچوب کلی نگارش یک تحقیق آشنا شود و دید مناسب‌تری به ساختار تحقیق علمی پیدا کند.

نگارش پروپوزال

نگارش پروپوزال که از اهمیت ویژه ایی برخوردار است در چند مرحله صورت می‌گیرد:

  1. انتخاب عنوان
  2. شرح عنوان و اهمیت های آن
  3. بررسی تحقیق و پژوهش های مرتبط
  4. بیان جنبه های نوآوری تحقیق
  5. اهداف و فرضیه ها
  6. تعریف اصطلاحات فنی
  7. روش شناسی تحقیق
  8. بررسی جامعه آماری
  9. ابزار های تحقیق
  10. منابع

ویژگی های یک پروپوزال خوب

پروپوزالی خوب و قوی نامیده می‌شود که از امتیاز بالایی برخوردار باشد و طبیعتا پروپوزالی که هم از لحاظ علمی و هم از لحاظ نگارشی کیفیت بالایی داشته باشد، امتیاز بالایی هم خواهد داشت. در ادامه به چند ویژگی عمومی می‌پردازیم که باعث می‌شود یک پرپوزال قوی نامیده شود:

  1. محتوای آن از اعتبار علمی برخوردار باشد.
  2. متناسب با آخرین روشها و پیشرفتهای علمی باشد.
  3. انسجام و شفافیت در بخشهای مختلف آن مشهود باشد.
  4. داشتن یک ایده خوب برای نوشتن پرپوزال لازم است اما کافی نیست. تبدیل یک ایده خوب به پروپوزال مناسب و کارآمد نیازمند کارهای خاصی است.
  5. روش تحقیق مناسب داشته باشد.
  6. اصول نگارشی و محتوایی منطبق با استاندار ها باشد.
  7. در آخر راه حل شفاف و روشن ارائه بدهد.
  8. بودجه و هزینه‌های لازم ذکر ‌شود.
  9. ایده‌های مهم و فرضیه‌ها برجسته و توضیح داده ‌شوند.
  10. یک برنامه دقیق از فعالیت‌ها و زمان‌بندی‌ها داده ‌شود.
  11. مواد و روش‌ها، همکاران، گروه‌ها و اشخاص توضیح داده ‌شود.
  12. عهد و امضای تمام طرف‌های درگیر مشهود است.

هزینه انجام پروپوزال

مسائل مالی برای یک پرپوزال اهمیت کمی ندارد. پژوهشگران همیشه در تلاش بودند تا سرمایه گذاران بودجه های مالی پروپوزال را تامین کنند تا بتوان پروپوزالی با کیفیت بالاتر تهیه کرد.

 برای جلب توجه سرمایه گذاران برای هزینه فراهم کردن بودجه مالی پرپوزال باید جزییات هزینه های ممکن در پژوهش را شرح داد، به سرمایه گذار این اطمینان را داد که استفاده بهینه از سرمایه ها خواهد شد و همچنین محققان باید دید ولقع گرایانه نسبت به هزینه ها داشته باشند.

 باید سرمایه گذار را متقاعد کرد که این سرمایه برای راحت‌تر کردن کارهای تحقیق صرف می‌شود و همچنین این تحقیق کاربرد هایی برای آیندگان و علم خواهد داشت و درهرصورتی سرمایه آن‌ها هدر نخواهد رفت.

سخن آخر

در این مقاله در مورد پروپوزال و شیوه‌های نگارش آن صحبت کردیم. اگر شما هم قصد دارید تا نسبت به پروپوزال نویسی اقدام کنید و نیاز به راهنمایی در این زمینه دارید، می‌توانید با ما در ارتباط باشید و سوالات خودتان را بپرسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت دریافت مشاوره
لطفا شماره همراه خود را وارد نمایید:

  • همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس میگیرند
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

جهت دریافت مشاوره
لطفا شماره همراه خود را وارد نمایید:

  • همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس میگیرند
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .