پروپوزال نویسی

در این مقاله در مورد پروپوزال نویسی با شما صحبت میکنیم و جزئیات لازم را در این مقاله در اختیار شما قرار می دهیم. با تهران تز همراه باشید

دانشجویان در اواخر دوره تحصیلی باید به فکر نوشتن پروپوزال باشند، پروپوزال از مهم‌ترین پژوهش‌هادر راستای پایان نامه است. در واقع در پروپوزال به شرح وتوضیح مفصل همان طرحی که در پایان نامه قرار است مطرح کنید می‌پردازید.

در پروپوزال این طرح و ایده و روش‌های تحقیق و نتیج آن پیشنهاد داده می‌شود و اگر مورد قبول واقع شد، می‌توان پایان نامه را شروع کرد.

اگر هنوز با پروپوزال نویسی آشنایی ندارید، این مقاله را از دست ندهید و همراه ما باشید.

بخش های مختلف پروپوزال

پروپوزال از چند قسمت اصلی تشکیل میشود:

انتخاب موضوع در پروپوزال نویسی

انتخاب موضوع از مهم‌ترین بخش‌های‌ نگارش پروپوزال است. در این مورد علاقه پژوهشگر از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر علاقه ایی به موضوع انتخابی وجود نداشته باشد، روند تحقیقات به درستی انجام نمی‌شود و خود محقق هم اذیت خواهد شد و از تحقیقات لذت نمی برد.

 یک موضوع باید موضوعی مفید باشد خیلی طولانی نباشد تا خواننده هنگام مطالعه خسته نشود. به طور کلی عنوان باید طوری باشد تا توجه خوانندگان را به خود جلب کند و همچنین موضوع انتخابی شما موضوعی باشد که ارزش تحقیق و پژوهش را داشته باشد.

باید توجه داشته باشید که عنوان پروپوزال باید هدف تحقیق را نیز بیان کند.

بیان مسئله در پروپوزال نویسی

در این قسمت به شرح و توضیح همان ایده و بحث که ذهن پژوهشگر را درگیر کرده است می‌پردازد. نویسنده باید توضیح دهد که چرا این سوال در ذهن او به وجود آمده یا به عبارتی دلیل انجام این تحقیق چه بوده است.

 بهتر است در این قسمت نظم به‌خصوصی دیده شود، یعنی مطالب را بهم پیوسته بیان کنید از کلیات به سمت جزئیات بروید به هر روشی که شده ذهن مخاطب را آرام و روشن کنید تا سوالاتی برایش پیش نیاید و کاملا متوجه موضوع بشود.

 در نگارش این قسمت توجه داشته باشید که مشکل باید در ابتدای پاراگراف به روشنی بیان شود و در قسمت پایانی به محدوده زمانی تحقیق نیز گریزی بزنید.

 سوالات و فرضیات در پروپوزال نویسی

در این مرحله فرضیاتی بر اساس مشکلی که مطرح شده است ارائه می‌شود و هرگونه اشتباه در موضوع باعث می‌شود فرضیات هم اشتباه شوند. فرضیات باید به‌صورت روشن و جمله خبری بیان شوند. فرضیات عموما آزمون پذیر هستند به همین دلیل محقق فرضیات را به صورت قضیه کلی بیان نمی‌کند و فرضیه را چیزی می‌داند که به دنبال آن می‌گردد و یا حدسی علمی که برای نتایج تحقیق می‌زند.

سوالات پروپوزال را هم در سه دسته توصیفی، رابطه ایی و تفاوتی دسته بندی میکنند. باید توجه داشت که سوالات تحقیق به‌صورت جهت دار در پروپوزال بیان نمی‌شود.

 ابزار تحقیق در پروپوزال نویسی

در برخی رشته و برای برخی موضوع‌ها نیاز است در حین تحقیق از ابزارهایی استفاده شود که آن‌ها را در پروپوزال باید نوشت. گاهی لازم است برای تحقیق پرسشنامه‌ایی طراحی شود و یا از آمارهایی استفاده کنند که باید آن‌ها را در قسمت ابزار تحقیق در پروپوزال شرح داد.

پیشینه تحقیق در پروپوزال نویسی

پیشینه تحقیق معادل عبارت literature review در انگلیسی است. این مرحله به این معناست که به مطالعه و بررسی تحقیق‌های گذشته که در حول محور موضوع ما بوده می‌پردازیم. یک پیشینه تحقیق کاربردی و خوب اهدافی مثل نمایش وضعیت دانش فعلی در زمینه مسئله اصلی، آنالیز و بررسی تحقیقات پیشین، تعریف و تجدید مسئله و قرار دادن یافته‌های تحقیق فعلی در چاچوب تحقیقات قبلی دارد.

 بیان روش و مراحل تحقیق در پروپوزال نویسی

مهم‌ترین بخش پروپوزال بیان روش و مراحل تحقیقات است. اشاره به روش‌های تحقیق و مطالعه و گردآوری اطلاعات از مواردی هستند که در این بخش باید به آن اشاره شود. روش و مراحل تحقیق باتوجه به نوع موضوع و هدف از تحقیق متفاوت است که باید به طور کامل شرح داده شود.

 تجزیه و تحلیل داده ها در پروپوزال نویسی

داده‌هاو اطلاعاتی که به دست آمده نمایانگری از واقعیت‌ها و مفاهیم هستند. باید اطلاعاتی که به دست آمده را تنظیم و تحلیل کنیم که این کار به سه صورت امکان پذیر است:

1.خلاصه کردن اطلاعات

  1. دسته بندی کردن اطلاعات بصورت سازمان یافته
  2. نتیجه گیری و تایید

بخش نتایج در پروپوزال نویسی

با توجه به اطلاعاتی که در هرمرحله به دست آمده از این تحقیق باید نتیجه گیری کلی انجام شود و به مشکلی که در واقع موضوع اصلی تحقیق ما بود راه حلی ارائه شود.  بهتر است از کاربردهای نتایج به دست آمده هم کمی شرح داده شود.

 فهرست و منابع در پروپوزال نویسی

 یکی از نکاتی که در نگارش پروپوزال باید به آن دقت کرد این است که از منابع و اطلاعات علمی و معتبر استفاده شود و همچنین پروپوزالی معتبر است که مدارکی وجود داشته باشد که این تحقیقات و مطالعات این پروپوزال از منابع معتبر داخلی یا خارجی استخراج شده باشد.

 در این قسمت باید منابع تحقیقات و مطالعات به طور دقیق ذکر شود.

لازم به ذکر است قبل از نگارش پروپوزال برای پایان نامه دریافت فرم مربوطه از دانشگاه الزامی است و طبق شرایط ذکر شده در آن فرم پروپوزال نگارش میشود.

بعد از نگارش آن باید به فکر تایید پروپوزال باشید. تایید و تصویب پروپوزال از جانب استادان لازم به داشتن شرایط خاصی است مانند:

 پروپوزال ارائه شده باید دارای اهداف خاصی باشد و مشکلی از مشکلات موجود در جامعه را حل کند

 باید موضوع آن متناسب با رشته ایی که نویسنده تحصیل کرده است باشد و بی ربط با رشته تحصیلی نباشد وگرنه قابل قبول نیست.

 موضوع انتخاب شده باید متناسب با امکانات موجود در جامعه باشد.

 انتخاب استاد راهنما در مرحله نگارش پروپوزال خیلی مهم است.

 بعد از اتمام نگارش پروپوزال متن باید ویراستاری شود.

پروپوزال باید به دور از هرگونه غلط املایی و غلط نگارش باشد.

 پروپوزال و موضوعی که انتخاب شده به هیچ وجه نباید تکراری باشد و همچنین اگر حتی قسمتی از متن تکراری باشد سرقت علمی به حساب می آید.

سخن آخر

در این مقاله در مورد پروپوزال نویسی با شما صحبت کردیم و جزئیات لازم را در این مقاله در اختیار شما قرار دادیم.

اگر سوالی در این زمینه دارید یا نیاز به راهنمایی دارید، می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنید.

2 دیدگاه در پروپوزال نویسی

    • Amir says:

      سلام علی جان
      کافیه شمارتون رو برامون بفرستید
      یا با شماره تماسی که در بالای سایت درج شده، تماس بگیرید.
      فورا باهاتون تماس میگیریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت دریافت مشاوره
لطفا شماره همراه خود را وارد نمایید:

  • همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس میگیرند
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

جهت دریافت مشاوره
لطفا شماره همراه خود را وارد نمایید:

  • همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس میگیرند
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .